Més informació: Cabanes. Casals amb història
Els Ramis, avantpassats dels Ramis que encara viuen a Cabanes, foren una de les nissagues influents del poble dels quals se’n troben referències, des del segle XIV.
- 1347.- El 7 de març l’abadessa de Sant Feliu de Cadins va establir el molí anomenat de la Cavalleria o de la Milícia a Ramon Ramis, natural de Molins i veí de Cabanes, per una entrada de 500 sous i un cens de 320 sous (ADG, Cadins 411). El 1351, el molí passava a la seva filla Cília (ADG, Cadins 438) Qui sap si aquest fou el primer Ramis del poble!
- 1579.- Antic Puig –avantpassat dels Puig i Casadevall-, es casa amb Margarida Ramis i Requesens, filla de Francesc Requesens –àlies Ramis- i d’Antiga Ramis, pagesos de Cabanes.
Entre els segles XVII i XVIII, sovint els trobem relacionats amb les famílies de més prestigi de Cabanes: els Carreras, els Puig Casadevall, els Pont, els Aguer i d’altres i també amb personalitats de la comarca.
Als registres parroquials del segle XVII, hi apareixen tres branques:
- Jaume Ramis (?-1631). Casat amb Magdalena
- Francesc Ramis (?-1629). Casat amb Caterina
- Pere Ramis (?-1669). Casat amb Margarida. Pere, possiblement sigui fill de Jaume o de Francesc i els seus descendents van donar continuïtat a la nissaga dels Ramis. Un altre Pere Ramis, hereu de Pere Ramis i Margarida, fou familiar del Sant Ofici. El seu fill, Rafel Ramis Aguer, consta com a propietari del mas de La Caseta, conegut també com a La Caseta d’en Ramis.
Al llarg del s. XVII, els Ramis de Cabanes es relacionen amb els Pallisser de Llers. Gregori Pallisser, un membre d’aquesta família a principis del segle XVIII va escriure el llibre “Llibre de racionaris de la vila del Castell de Llers”
Al segle XVIII, trobem tres branques formades pels germans Josep, Joan i Rafel Ramis Vilanova.
- Josep. Va tenir dos fills:
- Josep, sabater de professió. Sempre va viure a Cabanes . A finals del segle XIX, aquesta branca es va extingir per manca de descendència masculina
- Rafel, mestre de cases o “peirer”. Es va casar a Argelager i va viure un temps a Tortellà. Els seus descendents encara viuen el poble i conserven l’àlies de “can peirer” en record del seu avantpassat
- Joan. Des de primers del segle XIX, ja no es coneix cap descendent
- Rafel. Casat amb Clara Clarà, el seu hereu va contraure matrimoni amb Antònia Pont i Puig-Casadevall (àlies Romaguera). Al llarg del segle XIX, aquest branca és l’única que es va relacionar amb les famílies més influents del poble i de la comarca. Un dels seus descendents fou Josep Monegal Ramis (Cabanes, 1867 – Figueres, 1921), procurador dels tribunals i escriptor. El seu caràcter i la seva activitat política i periodística, el van portar a mantenir agres enfrontaments dialèctics amb els seus adversaris tal com reflecteix la premsa de l’època.
Més informació:
- Els Ramis de Cabanes (s. XIV-XXI). Antònia Gimbernat. Gener, 2015
- Arbre genealògic. Antònia Gimbernat. Gener, 2015
- Família Ramis (1650-1800). A: Gimbernat Gou, Antònia. Cabanes (1701-1714). Cabanes, setembre 2014, pàg. 78-80
Retroenllaç: Josep Monegal Ramis | Cabanes - Alt Empordà
Retroenllaç: Gregori Blaha Casals (?-1836) | Cabanes - Alt Empordà
Retroenllaç: Gregori Blaha Casals (?-?) | Cabanes - Alt Empordà
Retroenllaç: Josep Monegal Ramis | Cabanes - Alt Empordà