Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Noms de casa: Escolà i Hospitaler

Deixa un comentari

Ca l’Escolà i Ca l’Espitaler (o Hospitaler) són dos noms de casa que, fins fa ben poc, era la manera com els cabanencs anomenaven les famílies Terrats i Pijoan. Els llibres parroquials ens ajuden a conèixer l’origen i l’antiguitat d’aquests noms de casa.

Família Terrats: Ca l’Escolà

«Escolà» és una persona, especialment jove, que serveix en els monestirs i les esglésies per a ajudar a missa i altres ministeris de l’altar.

Quin pot ser l’origen del nom de la família Terrats? Hi ha referències des de fa 200 anys. 

El 31 de desembre de 1823, es va celebrar un casament doble entre germans:
  1. Josep Monicoy Pedragós (* 24/10/1803) es casava amb Magdalena Massot Pijoan (*26/11/1799), filla de Silvestre Massot Azemar i la seva primera esposa, Caterina Pijoan Cortada
  2. Jaume Massot Pomés (* 3/1/1808), fill de Silvestre Massot Azemar i la seva segona esposa Maria Pomés Marunys, es casava amb Maria Monicoy Pedragós (*22/9/1799)

El registre ens dona algunes dades interessants:
  • Les edats dels nuvis: 20 i 24 anys, en el cas de Josep i Magdalena, la primera parella; i 16 anys (no complerts) i 24 anys, en el cas de Jaume i Maria, la segona parella. Un fet habitual quan se celebrava un casament doble.
  • Els testimonis de les dues parelles van ser: Joan Martí, mestre de deixebles, i Josep Terrats, escolà.

Possiblement aquest Josep Terrats, escolà, sigui Josep Terrats Puig (Cabanes, 1810-1888), avantpassat dels Terrats actuals, que llavors tindria 13 anys i devia ser l’escolà de la parròquia.

Cal tenir present que no trobem cap Terrats a Cabanes fins l’any 1779 quan Felicià Terrats Domènec, avi d’aquest noi escolà, va arribar al poble per fer-se càrrec de la masoveria del mas del Porxo de la família Romaguera.


Família Pijoan, ca l’Espitaler o Hospitaler

«Espitaler o Hospitaler» és la persona que té cura d’un hospital.

El nom “hospitaler” segurament es deu a què els Pijoan treballaven a l’hospital de Cabanes. Es troben referències des de mitjans del segle XVIII.

El 23 de juliol de 1792, la família Massot-Pijoan havia fet un casament doble, en aquest cas entre els pares vidus i els seus respectius fills. Els registres parroquials ens avalen la tasca dels Pijoan com a hospitalers:
  1. Miquel Massot, vidu de Magdalena Azemar, es casava amb Caterina Cortada, vídua de Jaume Pijoan
  2. Silvestre Massot Azemar (*30/12/1776), fill de Miquel, es casava amb Caterina Pijoan Cortada (*19/7/1780), filla de Caterina

Gràcies als llibres parroquials sabem:
  • L’edat de la parella jove: 16 anys, en Silvestre i 12 anys, la Caterina. No van ser pares fins l’any 1799.
  • Un dels testimonis dels dos enllaços va ser Vicenç Pijoan Vicenç, hospitaler, qui devia haver «heretat» el càrrec del seu pare, Jaume Pijoan Lassus.
  ◦ Vicenç Pijoan, batejat el 19/7/1764, era fill de Jaume Pijoan Lassus, hospitaler de Cabanes, i de Magdalena Vicenç Nadal, de Vilarnadal (casats el 1761). Possiblement Jaume Pijoan fos el primer Pijoan que va accedir al càrrec d’hospitaler.
  Els Pijoan que encara viuen al poble són descendents de Jaume Pijoan Lassus, el primer hospitaler documentat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.