Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Llibre de racionaris de Llers (1730)

Deixa un comentari

Pallisser i Camps, Gregori: “Llibre de racionaris de la vila del castell de Llers. 1730

Obra inèdita i desapareguda.
Còpia facilitada per l’investigador figuerenc, Antoni Egea Codina, d’un original perdut que, a la vegada, és una transcripció mecanografiada feta el 1930 aprox. per Casimir Casagran Duran, advocat de Barcelona, natural i propietari de Llers.

Font: ACAE110-109-T2-673. Col·lecció de manuscrits i documentació esparsa de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà.

En 1704, el vecino de Llers Gregorio Pallisser escribió la historia de este pueblo, la cual lleva por título: «Llibre de racionaris de la Vila i Castell de Llers»; consta de 394 páginas en folio mecanografiadas a doble espacio. El original se extravió, no sin que antes el Procurador de los Tribunales, hijo de Llers, don Casimiro Casagrán, hubiese hecho sacar una copia del mismo, que pasó en poder de su hijo don Pedro. De ella se sacaron nueve copias más
Asimismo se hace relación del «racionari» de los derechos y domini o del monasterio de monjas de Sant Feliu de Cadins, de la parroquia de Sant Vicenç de Cabanes, trasladado al Mercadal de Gerona, antes dominio del Castell Serrahí de la Parroquia de Sant Julia de Llers

Vegeu: Historia de la Villa y Castillo de Llers. Revista de Girona, núm. 34 (1966)


Notes biogràfiques:
– CASAGRAN DURAN, Casimir (Llers, 11.IV.1870 – Barcelona, 15.II.1929) Advocat
– PALLISSER CAMPS, Gregori (Llers, s. XVIII) Historiador i regidor. Va ser regidor de la universitat de Llers. És considerat per alguns especialistes com el primer historiador local. Va escriure una obra, en dos volums, fonamental per a la vila de Llers Llibre dels racionaris de la vila i castell de Llers (el primer datat l’any 1730, mentre que el segon és posterior a la segona meitat del s. XVIII), que fins al dia d’avui ha romàs inèdit.
___Font: PADROSA I GORGOT, Inés. Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà. Diputació de Girona, 2009


La situació de veïnatge dels dos municipis, Llers i Cabanes, fa que el llibre de Gregori Pallisser sigui una bona font per descobrir uns quants detalls interessants de la història de Cabanes.
Recull de fragments que aporten dades sobre Cabanes


Nota manuscrita (mitjans del segle XX) (f. 399)
Es dona raó com el dia 8 de febrer de l’any 1939 i en ocasió de la Guerra Civil entre’l Govern de la República i els elements acabdillats pel General Francisco Franco, fou encés per tropes del primer un diposit d’explosius que tenien en l’Esglesia Parroquial, quedant destruida la mateixa amb tota la part del poble situada a Solixent de la Plassa Major, despareixent, entre alters llocs el carrer Major, carrer Nou, corriol d’en Batlla, Plassa de l’Església, Pouet. etc.
Pocs anys després, i per compensar dita perdua, fou edificada la barriada coneguda per Poble Nou en el lloc comprés entre la Font de la Vilademont i la carretera que va de Llers a Figueras. No obstant restá amb menys habitants, uns 800 en total, el poble.
En el mes de Febrer de l’any 1956 una fred excepcional, (la temperatura baixà fins a 14 graus baix zero) acompanyada de forta tramuntana, ocasionà greus danys en l’agricultura, principalment la mort de gran part de les oliveres del terme, quedant gairebé abandonades les partides de les (Hoternies y Plavinyessos?) que així restaren convertides en erms i pinedes bordes.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.