Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Can Vanover

2 comentaris

Can VanoverMés informació: Cabanes. Casals amb història

Can Vanover es troba al carrer Canal, núm. 16. És un edifici de planta baixa i tres pisos, el més alt dels quals forma una galeria d’arcs de mig punt.

Descripció

Situat dins del nucli urbà de la població de Cabanes, al bell mig del terme, formant cantonada entre el carrer Canal i el carrer Espolla. Edifici cantoner de planta rectangular, format per dos cossos adossats. El cos principal presenta la coberta de teula d’un sol vessant i està distribuït en planta baixa, dos pisos i golfes. A la planta baixa presenta un gran portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb grans peces. A la dovella clau hi ha un escut decorat i gravat amb una creu i les inicials “IHS” al centre. Sota seu, gravada a la pedra, la inscripció “IOA : VANOVER 1604”. Al pis hi ha tres balcons exempts, dels que destaca el de l’extrem de llevant, bastit amb carreus de pedra i la llinda plana gravada amb la data 1604 i una creu central. Les obertures de la segona planta són finestres balconeres amb baranes de ferro i bastides amb maons. A les golfes hi ha una galeria d’arcs de mig punt, sostinguts per pilars quadrats i bastits amb maons. La construcció és bastida amb pedres de diverses mides, desbastades i sense treballar, amb diverses refeccions al parament bastides amb maons.Can Vanover

Notícies històriques

El carrer del Canal suposa el primer eixample urbà de la vila durant el segle XVIII. Tot i que aquesta és una casa de principis del segle XVII, els dos pisos i les golfes es varen afegir al segle XIX. A la dovella central hi ha gravada la data en que fou bastida la casa: 1604.

A: Pat.mat

Can Vanover

L’aspecte de l’edifici, amb l’escut gravat sobre la porta adovellada i la llinda del balcó, fa suposar que l’origen de la casa es deu a una família de prestigi però no se’n troba cap referència als registres parroquials de primers del segle XVII. D’aquesta època es coneix l’existència de dues famílies Vanover, a Castelló d’Empúries i a La Tallada, però res les relaciona amb Cabanes.

Com a detall curiós cal ressenyar que la data de 1604 la trobem també a la pica baptismal de l’església parroquial i al peu de la creu de terme que hi havia hagut al pedró.

A finals del segle XVIII, la casa apareix citada a l’inventari dels béns de Jaume Pont Casadevall i Puig, àlias Romaguera, signat el 9 de novembre de 1789. En aquest document es descriu una casa:

…situada en dit lloch de Cabanas, y debant del rech del molí, que afronta á solixent ab un carrer públich estret, [242v] á mitgdia ab lo carrer ó camí públich debant del rech, á ponent ab Rafel Vergés y Brugat, notari habitant en Olot, y á tramontana, part ab dit notari Vergés y part ab altre carrer…

La descripció de l’immoble, fa pensar que la casa de Rafel Vergés i Brugat, seria l’edifici que coneixem com a can Vanover. No tenim cap document que ens digui si Rafel Vergés va comprar la casa Vanover o si la va heretar, però en tot cas no hi pogué residir gaire ja que va exercir i morir a Olot, sense fills coneguts.

La seva germana Francesca i els seus descendents, en canvi, sí que van viure sempre a Cabanes i és possible que heretessin l’immoble. De fet, els propietaris actuals són descendents de Francesca Vergés i Brugat.

Bibliografia:

2 thoughts on “Can Vanover

  1. Retroenllaç: Llindes, inscripcions, plaques… | Cabanes - Alt Empordà

  2. Retroenllaç: Rafel Vergés Brugat | Cabanes - Alt Empordà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.