Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Josep Pagès i Dalmau

6 comentaris

Josep Pagès i Dalmau (Cabanes, 25/02/1864 – Juan-les-Pins, França, ?)

Fill de Vicenç Pagès Portell i Rosa Dalmau Angelet, casats a Vilabertran el 25 de setembre de 1856, va néixer a Cabanes el 25 de febrer de 1864 i va ser batejat l’endemà a la parroquia de St. Vicenç.

Reconegut com a metge a la República Argentina, va oferir un edifici del carrer Colón per tal de poder-hi fer una nova escola pública de nens, que es va inaugurar el setembre de 1927.

El 22 de gener de 1929, “Publicacions de la terra” edità un text del Sr. Mateu Coll (mestre de Cabanes entre 1921 i 1933) titulat La nova escola de nens, on es fa un reconeixement al Sr. Josep Pagès i Dalmau.

Per desig del mateix Sr. Pagès, no se li va fer cap homenatge. Tampoc va permetre que es donés el seu nom a un carrer, tal com demanava el poble i va acordar l’Ajuntament al Ple municipal del 15 de setembre de 1934.

Ple Municipal 1034

Un edicte del 9 de maig de 1936, signat per l’alcalde Josep Noguer confirma que Josep Pagès vaEdicte_1936 deixar un llegat per facilitar assistència gratuïta de metge i llevadora a les persones sense recursos: Aquest Ajuntament, vetllant pels interessos del habitants necessitosos de la població, ha fet les gestions necessàries per tal d’esbrinar les deixes o llegats efectuats pel Doctor Pagès a l’Hospital de Figueres i en conseqüència es posa en coneixement dels veïns, que dintre el plaç de 8 dies, poden anar a la Secretaria, a donar els noms, tots aquells caps de casa, que no posseixin bens de cap classe, a l’objecte de poder-los auxiliar gratuïtament en dit Hospital

La generositat de Josep Pagès i Dalmau també va ser reconeguda públicament al Ple municipal del del 10 dePle Municipal 1936 maig de 1936, on es demana colocar una inscripció a la porta d’entrada del nou edifici i, a ser possible, una fotografia a l’interior.

Al mateix document es dóna coneixement del llegat que va deixar a l’Hospital de Figueres per tal que els cabanencs necessitats poguessin rebre assistència gratuïta i s’acorda fer les gestions necessàries per aconseguir el testament per tal de conèixer les últimes voluntats del Sr. Pagès en quan al llegat a l’hospital, l’escola de nois, el material escolar, la servitud del camp de davant de l’escola, etc.

Al DOGC republicà de l’any 1936, al departament de Sanitat hi va aparèixer l’edicte  22-4-1936: sobre la Fundació del Dr. Josep Pagès i Dalmau, signada pel Director General d’Assistència Social, J. Irla.

Nomenat Fill Predilecte de Cabanes, es desconeix la data de la seva mort, que sembla que va tenir lloc a Juan-les-Pins, França.

Més informació:

6 thoughts on “Josep Pagès i Dalmau

  1. Retroenllaç: Escoles i mestres – s. XX | Cabanes - Alt Empordà

  2. Retroenllaç: Sufragi femení | Cabanes - Alt Empordà

  3. Retroenllaç: Escola de Cabanes-Guerra Civil | Cabanes - Alt Empordà

  4. Retroenllaç: Guerra Civil (1936-1939) | Cabanes - Alt Empordà

  5. Retroenllaç: Joan Brusés Portell | Cabanes - Alt Empordà

  6. Retroenllaç: Metges | Cabanes - Alt Empordà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.