Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Antoni Ribas de Conill

13 comentaris

Antoni Ribas de Conill

Més informació: Cabanes. Casals amb història
El mas Ribas  –  La família MaymóItinerari  – Els Ribas de Boadella

Antoni Ribas de Conill (Cabanes, 1880-1935)

Fill de Josep Ribas i Vidal, hisendat i propietari del mas Ribas de Cabanes i de Dolors de Conill i de Solà, va néixer a Cabanes el 25 de setembre de 1880.

Després de cursar el batxillerat a Figueres va iniciar els estudis de dret. El 1903, just complerts els 22 anys, deixà la universitat i junt amb dos companys inicià un llarg viatge que el dugué a Mèxic i a altres indrets d’Amèrica del Sud fins arribar a l’Argentina. Tot hi que no se sap amb certesa, alguns documents fan pensar que va viure un temps a París des d’on es va dirigir al port de Gènova i amb el vaixell Montserrat va arribar a Veracruz, passant per Nova York, on va arribar l’11 de juliol de 1903.

Es desconeix quina relació hi havia, però segurament l’Antoni no va estar sol a l’Argentina. Cal tenir present que tenia dos cosins metges que ja vivien a l’Argentina des del 1868 i 1875. Eren Felip i Josep Solà Vidal, de Garriguella, fills d’una germana de la seva àvia i que també hi havia Josep Pagès Dalmau que a banda de ser del poble hi tenia un lligam per la família Conill

L'Astronomie

Bulletin de la Société Astronomique de France

Passats alguns anys, la delicada salut del seu pare el va retornar a la casa pairal on tingué cura del patrimoni familiar. El pare va morir el 1914 i el 1921, Antoni es va casar amb Salvadora de Ros Reig.

La vida tranquil·la de pagès no l’acabava de satisfer i s’inicià en la ciència de l’astronomia. Va comprar dos telescopis, va instal·lar una cúpula giratòria al teulat del mas Ribas i també una estació meteorològica i una de ràdio.

Fou membre de la Societat Astronòmica d’Espanya i Amèrica i d’associacions de científiques de França i Bèlgica ( Société Astronomique de France …). Reconegut pels astrònoms de prestigi, les seves observacions, en especial del planeta Mart, han quedat immortalitzades en diferents publicacions  com el llibre El Cielo: novísima astronomía ilustrada, de Josep Comas i Solà, la publicació L’Astronomie. Butlletin de la Société Astronomique de France, etc.

Personatge d’aspecte pulcre i elegant, és recordat pel seu enginy i una certa extravagància que ja evidenciava l’estil de vida poc convencional que va mantenir al llarg de tota la seva existència.

Antoni va morir a Cabanes, als 55 anys, el 13 de març de 1935 i Salvadora va morir el 19 de noviembre de 1941 quan tenia 57 anys.

2005_invitacioDurant el mes de març de 2005, va tenir lloc la celebració d’una sèrie d’actes, impulsats per l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb el suport de l’Ajuntament de Cabanes i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà per tal d’homenatjar a Antoni Ribas de Conill

El dia 12 de març, a les 8 del vespre, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va tenir lloc l’acte acadèmic, amb la participació del Sr. Josep Olivé, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell; el Sr. Pere Hors, professor d’Història de la Ciència de la Universitat de Girona i president de la Societat Astronòmica de l’Empordà, i el Dr. Josep Llombart del Departament de Física teòrica i Història de la ciència de la Universitat d’Euskadi, sota el títol de “L’Astronomia a l’època d’Antoni Ribas de Conill”.

Els actes es complementaren el diumenge dia 13 de març. En el cementiri de Cabanes, hi va haver una ofrena floral i la inauguració de la làpida del nínxol on es troben les restes d’Antoni Ribas de Conill. També hi va tenir lloc el descobriment d’una placa al Centre Cultural, dedicat a la memòria  d’Antoni Ribas de Conill.

Familia Ribas

Arbre genealògic

Genealogia:

  • Can Ribas o Mas d’en Ribas. A: Llibre del secretari de l’Ajuntament, Sr. Marcé on recull notícies entre històriques i populars des dels orígens d’aquest municipi i les Escaules, fundació de l’església, i una relació de cada una de les cases del poble amb els seus veïns, motius de les cases …  (1915-1916) [Llibre] Foli 207. ACAE110-64-T1-428

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Antoni Ribas de Conill: Documents, fotos i originals manuscrits.
Fons particular de la família Puig-Arbolí

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

“Observaciones de la Luna y Marte -1924 al 1927 – por Antonio Ribas de Conill”
Llibre enquadernat que conté anotacions i imatges (aquarel·les en blanc i negre i color).
Fons particular de la família Puig-Arbolí

Bibliografia:

Documents i articles periodístics escrits per Antoni Ribas de Conill

 • Ribas de Conill. Les compagnons de l’étoile polaire. A: Les doubles dans la Revue Astronomie, pàg.22 (1922)
 • Ribas Conill, Anton. Cambios observados en los aspectos de varias regiones del planeta Marte durante los años 1924-1926-1928 : sesión del 24 de mayo de 1929. Madrid : Huelves y Compañía, [1929] Nota: Observacions realitzades a l’Observatori de Cabanes. Separata. Treball presentat al 12è Congrés de l’Asociación Española para el Progreso de las Ciencias que tingué lloc a Barcelona del 20 al 27 de maig de 1929.
 • Ribas Conill, Anton. [Observaciones planetarias]. Cabanas : Observatorio astronómico de Cabanas, 1927. Nota: Conté dos articles: Marte en 1926  — Últimas observaciones de Marte : 1927
  • A l’arxiu personal de la família Puig-Arbolí s’hi conserven els originals dels treballs “Cambios observados en los aspectos de varias regiones del planeta Marte ….” i “Observaciones planetarias
 • Ribas de Conill, A. Una idea (proposta de creació d’un observatori popular). Veu de l’ Empordà, La : setmanari portaveu del “Centre Catalanista de Figueres”. 28/4/1928.
 • Ribas de Conill, Antoni. Meditació.- Publicacions de la Terra. 22/1/1929.
 • Ribas de Conill, Antoni [Diversos articles] A: Revista de la Sociedad Astronómica de España y América
  • El astrónomo aficionado y su observatorio
  • Manchas Solares
  • Júpiter, 1925
portada revista

Astrum, 127 (1996) Revista digitalitzada

Fons particular de la família Puig-Arbolí (descendents dels Conill, igual que Antoni Ribas)

 • 2 fotos
 • Diploma de la Société Astronomique de France (25/4/1921)
 • Notes i observacions sobre Mart. Originals manuscrits (1924/1928)
 • “Observaciones de la Luna y Marte -1924 al 1927 – por Antonio Ribas de Conill”
  Llibre enquadernat que conté anotacions i imatges (aquarel·les en blanc i negre i color)

Llibres i revistes que parlen d’Antoni Ribas de Conill i del seu treball com a astrònom

Fotos d’Antoni Ribas de Conill (cedides per Genís Mención)
Imatges dels telescopis i dels seus treballs Font: Revista Astrum, 127 (1996)

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Notes sobre les observacions d’Antoni Ribas de Conill aparegudes a la publicació: L’Astronomie. Bulletin de la Société Astronomique de France

Consulta

 • M. ANT. RIBAS DE CONILL, à Figueras (Espagne): 2 octobre 1922, à 18h27m. Bolide blanc, d’un grand éclat très supérieur à Vénus. Disque un peu allongé de 5 environ de diamètre apparent. Traînée visible malgré le clair de Lune. Apparu près de IX Pégase, le météore descendait suivant une ligne parallèle à S, P et y Andromède. Il disparut près de IX Triangle.
 • Etoiles ; Nébuleuses. — M. ANTONIO RIBAS DE CONILL, à Figueras (Espagne), •ayant lu dans le premier volume du Bulletin l’observation de M. de Boë relatant la visibilité de deux autres compagnons de la Polaire, plus petits et plus rapprochés que le satellite que tout le monde connaît. écrit que, l’été passé, il a fait 4 ou 5 fois la même observation et une douzaine de fois il n’a vu qu’un seul petit compagnon, les images étaient plus faibles que celle du compagnon connu, de la 11e grandeur environ.
 • M. RIBAS DE CONILL, à Cabanas (Espagne), adresse ses observations, accompagnées de 20 dessins, de Jupiter entre le 29 avril etle 17 juillet. Lunette de om,108. Une carte représentant le tour de Jupiter d’après l’ensemble des observations accompagne cet envoi. Les bandes tropicales présentent un nombre considérable de détails.

1929.- Font: Biblioteca de Figueres

Recull de premsaConté la descripció dels buidats de premsa, llibres i revistes que parlen d’Antoni Ribas de Conill

Correspondència

 • Fons Llorenç Vives i Buchaca (Figueres, 1891 – Costa Rica, 1987). Es desconeix si el cognom Vives suposa una relació familiar entre Llorenç Vives i Antoni Ribas, però el buidat de premsa de l’any 1929 ens mostra una relació personal amb la publicació de la poesia “L’esperit de l’arbre séc” o la conferència impartida al Liceu Monturiol. Conté:
  • Quinze cartes d’Antoni Ribas i una de la seva esposa, adreçades a Llorenç Vives (anys 1933-34 i algunes sense data). Biblioteca Fages de Climent, Figueres
 • Fons Carles Rahola Llorens. Girona. Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions. Les cartes tracten sobre l’article que ha d’aparèixer a El Autonomista ressenyant una confèrencia d’Antoni Ribas i mostren la relació d’amistad entre els dos personatges. Conté:

Document notarial

 • Querella instada per Antoni Ribas de Conill. Trasllat de la querella sobre estafa instada per Antoni Ribas de Conill, propietari de Cabanes, contra Josep Prats Minovis, comerciant de Figueres (Figueres). Arxiu Comarcal Alt Empordà.110-91-T2-585 (1917)

Bibliografia

Fotos del Mas Ribas quan encara hi vivien els masovers (finals s. XX)
cedides per Ramon Pujolàs i Carmina Massoni

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Mas Ribas, abans Mas Maymó.  Casa pairal de l’astrònom Antoni Ribas de Conill, on hi havia instal·lat un telescopi, construït amb l’ajuda del ferrer Alabau. Ara està l’edifici està deshabitat i molt malmès per l’actuació d’alguns “ocupes”. El març de 2014, un incendi va malmetre part de l’edificació. Les flames van malmetre els cairats de les dues plantes de l’habitatge, van cremar deixalles que hi havia al segon pis i una palmera que hi havia a l’exterior

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És una construcció del s. XVIII-XIX amb reformes d’èpoques diverses. Casa pairal de la família d’Antoni Ribas de Conill (1880-1935), sens dubte el fill més il·lustre de la població. Aquesta casa senyorial està destinada a l’explotació agrària.

A: Cabanes d’Empordà.  Agència Catalana de l’Aigua

Bé inventariat. Identificador IPAC: 38699

Situat al sud-est del nucli urbà de la població de Cabanes, a escassa distància de la vila. S’hi accedeix per un camí que s’agafa davant del cementiri municipal.

Mas format per diversos cossos adossats que li confereixen una planta irregular. L’edifici principal, situat al mig de la construcció, és rectangular i té la coberta de quatre vessants de teula, la qual presenta un altell a mode de torre cobert amb teulada de quatre aigües també. Consta de planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. A la planta baixa hi ha tres grans portals d’arc rebaixat, el principal bastit amb maons i els brancals fets de carreus de pedra ben escairats. Els dos laterals presenten els emmarcaments d’obra arrebossats. Destaca un contrafort bastit en pedra, carreus i maons que reforça la part de la façana situada al costat del portal. A la façana de llevant hi ha una terrassa adossada al nivell del pis i un pou de planta circular, bastit en pedra i maons, amb el parament arrebossat. La resta de cossos que formen part del conjunt, destinats a magatzems i per als usos agrícoles, presenten les cobertes d’una i dues vessants i estan distribuïts en dues plantes. Majoritàriament presenten finestres d’obertura rectangular i portals d’arc rebaixat, tot i que algunes parts es troben enrunades i d’altres han estat reformades en totxo.

A: Patrimoni Generalitat

El mas Ribes, está situada en el fértil llano del Alt Empordà, al lado del río Muga, en el municipio de Cabanes, muy cerca de Peralada. Tiene una extensión total de unas 40 hectáreas, de las cuales el 80% son cultivables y, en parte, irrigables. El masovero (Josep Maria Pujolàs-Remei Cufí), que hasta hace muy poco tiempo aún residía en la finca, llegó a ella en 1948 procedente de otro mas del mismo propietario que estaba bajo arriendo de su hermano mayor. El propietario era un abogado residente en Barcelona que lo había adquirido por compra hacía poco tiempo, y después de su defunción le sucedieron sus hijos en la titularidad de la finca. El matrimonio masovero dejó de cultivar la finca a inicios de la década de 1990, cuando ambos se jubilaron, pero continuaron ocupando la casa durante casi veinte años más, durante los cuales él mantuvo un cierto papel como agente del propietario, encargándose, a costas de éste, de contratar a tractoristas y a empresas de servicios agropecuarios para la realización de todas las tareas de cultivo.

A: Saguer, Enric ; Rico, Antoni
La última etapa de la aparcería en Cataluña. Una aproximación singular
Centre de Recerca d’Història Rural, Universitat de Girona

Bibliografia:

Itinerari:
Antoni Ribas de Conill (1880/1935)
[Dossier de la ruta]

Qui és l’Antoni Ribas de Conill?. Aquest itinerari es va portar a terme el 10 d’abril de 2019 en motiu de la setmana cultural dedicada a l’Univers. Els alumnes de l’escola de Cabanes van seguir la ruta en dos grups: (1) Cicle inicial – (2) Cicles mitjà i superior.
Lectura de textos de Joan Guillamet, extrets del llibre “Coses i gent de l’Empordà”

13 thoughts on “Antoni Ribas de Conill

 1. Retroenllaç: Cabanencs a l’Argentina (1880-1910) | Cabanes - Alt Empordà

 2. Retroenllaç: Cabanencs al món | Cabanes - Alt Empordà

 3. Retroenllaç: Rutes de Cabanes | Cabanes - Alt Empordà

 4. Retroenllaç: Família Maymó | Cabanes - Alt Empordà

 5. Retroenllaç: Cementiri i enterraments | Cabanes - Alt Empordà

 6. Retroenllaç: Família Maymó | Cabanes - Alt Empordà

 7. Retroenllaç: Família Puig | Cabanes - Alt Empordà

 8. Retroenllaç: Família Conill | Cabanes - Alt Empordà

 9. Retroenllaç: Centre cultural Antoni Ribas de Conill | Cabanes - Alt Empordà

 10. Retroenllaç: Sufragi femení | Cabanes - Alt Empordà

 11. Retroenllaç: Actes municipals – s. XIX | Cabanes - Alt Empordà

 12. Retroenllaç: Passejades històriques | Cabanes - Alt Empordà

 13. Retroenllaç: Maçoneria | Cabanes - Alt Empordà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.