Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Teatre – Grup de teatre 125 volts

3 comentaris

Inicis del teatre a Cabanes

S. XVII.- 14 de març de 1677 – Llicència a Cabanes, de representar la Presa de Christo. ADG, U-265, fol 159v

S. XX.- Asociación de Socorros Mútuos y Recreo bajo la invocación de San Isidro “La Nueva Moderna

 • El pasado domingo, dia 21, fué representada por el cuadro de aficionados de la sociedad «La Nueva Moderna» la obra dramática «Lo desheretat» a beneficio de los pobres de la población. Todos los actores trabajaron muy bien y el local estaba lleno. A: La Comarca (04/12/1926) pàg.  11
 • … El dia de Navidad fué estrenado con gran éxito por la compañía de aficionados de la sociedad «La Nueva Moderna» el drama en 3 actos titulado «La Ventafocs»…. A: La Comarca (31/12/1926) pàg. 10
 • La fiesta de San Vicente. Local de la Sociedad “Caridad y recreo”. … Sesión de teatro a cargo de los aficionados de “La Nueva Moderna”, representando el drama “La pols del camí” … Los aficionados de “La Nueva Moderna” pondrán en escena otro drama titulado “Les joies de la Roser”… A: La comarca : semanario de vida Empurdanesa Año IV Número 125 (15/01/1927) pàg. 13

  Empordà Federal, 27/1/1934

Durant la República, a Cabanes hi havia un grup de teatre que feia representacions al poble i també a diferents municipis de l’entorn, aquest grup es va iniciar el 1932, en motiu de la creació del Sindicat Agrícola de Cabanes, però també hi podia haver un altre grup amb seu al Casino.

Els joves de la Asociación Instructiva y Recreativa “Juventud Democrática” van organitzar una secció teatral que junt amb el trull i el cafè van suposar una gran ajuda per poder fer front als pagaments de construcció de l’edifici.

 • 1934.- Comarcals. De Cabanes. El passat dia 22, la Secció «Joventut Democràtica» posà en escena el drama en tres actes «Solitut» … Empordà Federal, 27/1/1934

El 17 d’abril de 1949 l’Elenco juvenil del Patronato de la Catequística Parroquial de Figueres va representar l’obra “Les aurenetes

Sobre els integrants d’aquests grups només es recorden els noms de Josep Rebarter Bech i Rosa Gou Ginjaume i no se n’ha trobat documentació.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Als anys 60, actuava l’Agrupació de teatral de Cabanes, dirigida per Josep Rebarter Bech, qui també feia d’apuntador i s’ocupava dels decorats. Hi actuaven: Josep Marcé Costa, Roser Aguer Costei, Jaume Puig Pagès, Vicens Pellicer Cullell, Josep Cullell Gratacos, Josep M Cufí Gimbernat, Pere Mención i Quimeta Rebarter, entre d’altres. Un article aparegut a la premsa l’any 1963 ens informa que es van representar aquestes obres: Doña Clarines, dels germans Álvarez Quintero, Mal año de lobos, de Manuel Linares-Rivas, Els germans Farrerons, de Caballé, El llop, Els milions de l’oncle, de Carles Soldevila i alguns sainets. Quan l’any 1960  es va estrenar el texte de “La sembra pinyons“, els que hi van participar van ser els habituals de l’Agrupació de teatre.

A: Costa Pau, Luis. El personaje y su obra. José Rebarter Bech. Ampurdán, 20/02/1963

Grup de teatre 125 volts

Ja al segle XXI, neix el logoteatreGrup de teatre 125 volts. Grup de teatre amateur creat, l’any 2004, per veïns del poble.

Obres representades:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 • 2004.- Sense Títol (6 de novembre) Espectacle basat en textos de diferents autors, dirigida per Ciel Brooijmans
 • Les cartes d’Hèrcules Poirot, de Jaume Fuster, dirigida per Ciel Brooijmans
 • 2009.- El florido pensil, d’Andrés Sopeña, dirigida per Anna Sanz. [video] Aquest muntatge ha estat representat més de 20 vegades; incloent una funció al Teatre Municipal El Jardí de Figueres, en ser seleccionats a la primera mostra de teatre amateur de la comarca al desembre del 2009. Es va representar a Cabanes, Borrassà, Agullana, Capmany, Esponellà, … La darrera representació es va fer a l’Ateneu de Nou Barris de Barcelona, el febrer de 2010
 • 2011.- Històries d’un arlequí, dirigida per Anna Sanz [video] L’obra va ser presentada a la tercera edició al Projecte T de promoció del teatre amateur gironí, de la Diputació de Girona. També va ser representada a Perelada i Vilamalla. L’espectacle consta de vuit històries escrites per Pere Calders, considerat un dels millors “contistes” en llengua catalana.
  1. El primer arlequí: El primer conte de Pere Calders, escrit als 14 anys, explica la història dels nostres primers pares: Adam i Eva, des d’un punt de vista diferent…
  2. El jardí: La vida tranquil.la d’un senyor ric es veu alterada per la influència de la lluna. En el seu jardí pot passar qualsevol cosa.
  3. Celestial express: El destí és el destí, és millor no canviar-lo.
  4. En començar el día: “Antaviana” és la paraula màgica que s’inventa un nen per fugir de l’avorriment dels deures escolars. Li haurà de trobar un significat.
  5. La finestra: El món fascinador de les golfes porta la Tessa a descobrir el record de l’avi. H aurà heretat el seu secret?
  6. Quieta nit: La nit de Nadal, el Pare Noel visita una casa on celebren la festivitat de Reis. La seva presència no és ben acceptada…. Ha estat un error!!!
  7. Gent de mal viure: Se les saben totes!
  8. El día del judici: Un condemnat a mort és capaç d’embolicar tothom amb la seva crítica als mecanismes de la justícia.
 • 2012.- Això no és vida, de Sergi Belbel, Albert Espinosa i David Plana. Una mirada irònica i divertida sobre algunes de les patologies més comunes de la vida moderna. Direcció: Soledad Santos. Repartiment: Mar Morollón, Llúcia Ferreres, Keka Gil, Anna Cortada, Anna Sanz, Trini González, Lluís Nierga, Pep Paret, Rafel Roura, Bibi Cortada, Dolors Miró. L’obra també va ser representada a La Bisbal, Vilafant, Agullana, Vilabertran…
 • 2018.- L’inspector, versió lliure de la comèdia satírica de l’escriptor rus Nikolái Gógol. Direcció: Soledad Santos. Repartiment: Anna Sanz, Keka Gil, Trini González, Bibi Cortada, Pep Paret, Dolors Miró, Anna Cortada, Pere Ylla, Artur Jacomet, Rafel Roura. Representada a Cabanes el 3 de febrer de 2018. Il·luminació i so: Jordi Roura.

L'inspector. Obra teatral

Durant uns anys (2011-2014?), l‘Associació de teatre 125 volts es va encarregar d’organitzar el Playback solidari, en favor de la Marató.

El Florido pensil

El Florido PensilBorrassà. Butlletí d’informació municipal, 11 (2009) pàg. 16

Recull de premsa:

 

3 thoughts on “Teatre – Grup de teatre 125 volts

 1. Retroenllaç: Societats i Mutualitats | Cabanes - Alt Empordà

 2. Retroenllaç: El Sindicat | Cabanes - Alt Empordà

 3. Retroenllaç: Societats i Mutualitats | Cabanes - Alt Empordà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.