Situada al sud-oest del nucli urbà de la població de Cabanes, a escassa distància del terme municipal de la vila de Llers. Ubicada a l’anomenat pla de la Dinamita, al costat de l’antiga fàbrica. Es tracta d’una xemeneia troncopiramidal de planta quadrada, adossada a uns dels cossos secundaris de l’edifici que havia acollit la fàbrica de la Dinamita de Cabanes. La xemeneia està bastida amb maons i presenta tant el basament com la part superior separats de la resta del tronc, mitjançant dues motllures rectilínies. El barret superior és de mida més petita que la resta de l’estructura.
Notícies històriques
L’any 1879 Antoni Bosoms i Coll va demanar autorització al Govern Civil de Girona per establir una fàbrica de dinamita en uns terrenys situats dins del terme municipal de Cabanes, tocant a Figueres, per la qual cosa es va haver de demanar autorització als dos municipis. Després de funcionar sense problemes durant un temps, el 5 de març de l’any 1888 la fàbrica va explotar i, a conseqüència d’aquest fet, posteriorment es va incendiar i quedà completament destruïda. La crònica del succés aparegué a la premsa figuerenca de l’època, en concret al diari “El Ampurdanés” de l’11 de març del 1888. Actualment només resta dempeus una xemeneia.
A: Invarquit.cultura.gencat.cat
Instal·lació industrial construïda vers 1880, en el territori dit de la Calçada, al límit amb el terme de Figueres (ara es coneix amb el nom de “Pla de la Dinamita”). El seu promotor fou Antoni Bosoms i Coll qui, el 1879, demana permís al Govern Civil de Girona. En el terreny es construïren els edificis del taller i tres cabanes per a la preparació de nitroglicerina, envasament i dipòsit de pólvora. La fàbrica de dinamita començà a funcionar fins que la tragèdia es va abatre sobre l’indret, el 1888.
Concretament, el 5 de març d’aquell any, una sèrie de potents explosions destruïren els edificis i es portà per davant la vida de 20 operaris. Sembla ser que la imprudència d’algun dels treballadors va desencadenar l’accident i, el vent, va fer la resta.
La fàbrica ja no es va refer mai més però a l’actualitat resta sencera la xemeneia, com a vestigi d’aquells esdeveniments. Prop d’aquest indret, uns 100 metres a l’oest, hi ha una segona xemeneia, ja dintre del terme de Figueres, que desconeixem si tenia a veure o no amb aquesta activitat.
A: Cabanes d’Empordà. Agència Catalana de l’Aigua
A finals del segle XIX, Figueres i el seu entorn van patir diferents explosions dins les instal·lacions de fàbriques de dinamita. Dues van tenir lloc al carrer Nou de Figueres, l’altra quan la fàbrica s’havia traslladat al terme de Vilabertran i entre 1888 i 1897 n’hi va haver tres més a la fàbrica de Dinamita situada dins el terme de Cabanes.
La fàbrica de la Dinamita de Cabanes, construïda el 1880, ocupava un perímetre de més de 400 metres, tancat amb canyes. Al Nord-Est hi havia dos tallers per a la fabricació de nitroglicerina, separats uns 65 metres, tot i que només en funcionava un. Entre els dos tallers hi havia un petit magatzem fet amb rajols i fusta. A uns 32 metres del taller hi havia una cabana de fusta que es trobava a 1,25 metres de profunditat. La cabana estava coberta de terra fins a una altura de 2,5 metres. A uns 16 metres hi havia una altra cabana. Les dues es destinaven a la fabricació de cartutxs. A uns 25 metres de la segona cabana s’hi trobava el polvorí o dipòsit de les caixes de dinamita. Aquest dipòsit estava format per una cova artificial de 2,5 metres de profunditat i coberta amb una capa de terra de 0,45 a 1’45 metres de gruix, segons els llocs. També hi havia una cabana per a la fabricació de paper parafinat i magatzems.
El mateix any 1880, el propietari va rebre una denúncia pel mal que feien les aigües que sortien de la fàbrica a les cavalleries que passaven per la carretera.
- El Faro Ampurdanés, 4 d’abril de 1880, pàg. 3
- El Impenitente, 4 d’abril de 1880, pàg. 2
El 17 de juny de 1884 es va dictar sentència pel delicte d’usurpació de patent d’invenció a instàncies d’Alfred Nobel contra Antoni Bosoms Coll, propietari de la fàbrica de dinamita de Cabanes. El 1872 Nobel havia registrat l’invent de la dinamita i per aquest motiu va interposar demanda judicial pel delicte de “usurpación de patente de invención”. La sentència va ser absolutòria en considerar que “si bien el procesado fabricaba polvo dinamita con los mismos ingredientes que la sociedad poseedora del privilegio del Sr. Nobel … considerando que no teniendo o no sabiendo la existencia del privilegio, no cometió delito alguno“. Nobel va presentar recurs al Tribunal Suprem però no va ser admès.
A: Soms, Montse. Històries de l’il·lustre col·legi d’advocats de Figueres-Alt Empordà. Vol. III. Tirant lo Blanch, 2016
El dilluns, 5 de març de 1888, va tenir lloc la primera explosió i la més greu de les tres que es van produir a la fàbrica. L’accident, que va tenir lloc a un quart de cinc de la tarda, va provocar la mort d’11 persones, 4 de Figueres i 7 de Vilabertran i uns quants ferits, 3 de Figueres i 6 de Vilabertran. La notícia va ser recollida per la premsa local, en especial pel suplement del diari El Ampurdanés, de l’11 de març de 1888 i es van obrir subscripcions per ajudar els afectats.
És necessari recordar el nom de totes i cadascuna de les dones que van perdre la vida a la Fàbrica de la Dinamita. No eren dones cèlebres, eren dones treballadores, veïnes de Cabanes, de Vilabertran i de Figueres. Fem que surtin de l’anonimat de la “intrahistòria”, trenquem el silenci i recordem-les avui, juntament amb el nom dels seus companys que també hi van perdre la vida.
A: Rodríguez Lozano, Àngel. Les dones de la fàbrica de dinamita (març, 2022)
Homenatge a les dones treballadores de la fàbrica de dinamita de Cabanes (1880-1897) (Díptic)
Recull de premsa
- La Nueva Lucha, 8 de març de 1888, pàg. 1-2
- La catàstrofe del lunes. Semanario de Figueras, 1888
- Explosión en la fábrica de Dinamita. El Ampurdanés, 11/03/1888
- Gracias. Al Exmo Sr. Ministro de la Gobernación. A: La Evolución, 38, 20 abril 1888, pàg. 2/3
- Gacetillas. Semanario de Figueras : periódico tradicionalista, 10/3/1888. Pàg. 3
- Gacetillas. Semanario de Figueras : periódico tradicionalista, 17/3/1888. Pàg. 3
- El Ampurdanès, 11 de març de 1888
- El Ampurdanés, 18 de març de 1888. Pàg. 1
- El Ampurdanés, 25 de març de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 31 de març de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 1 d’abril de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 29 d’abril de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 22 d’abril de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 6 de maig de 1888. Pàg. 3
- El Ampurdanés, 27 de maig de 1888. Pàg. 3
El 10 d’octubre del mateix any, hi va haver una nova explosió. Va ser un dimecres, a les 7 del matí. Hi van morir tres dones de Vilabertran i Joaquima Sala Mallol, de 30 anys, de Cabanes.
- Semanario de Figueras : periódico tradicionalista. 13/10/1888. Pàg. 3
- La Voz Ampurdanesa, 14 d’octubre de 1888. Pàg. 3
- La Voz Ampurdanesa, 21 d’octubre de 1888. Pàg. 3
Altra vegada, el dijous 7 de juny de 1894, a un quart d’onze del matí, es va produir l’explosió d’una caldera. Hi van morir Ramon Bonsoms, de Figueres i Rafel Armans, de Cabanes. També hi va haver un ferit greu i 4 ferits lleus, dos de Figueres, un de Llers i un de Cabanes.
- El Ampurdanés, 10 de juny de 1894. Pàg. 1
- La República, 10 de juny de 1894. Pàg. 2/3
El Sr. Bosoms mantenia un edifici a Figueres, com es pot veure a la premsa local dels anys 1882-83, on hi apareix aquest anunci: Fàbrica de dinamita de Antonio Bosoms. Esta casa, que puede asegurar que fabrica buenos productos, lo pone en conocimiento de los consumidores de este explosivo para que puedan dirigirse a la fábrica, calle vieja de la Pelota, núm, bajos, frente al Casino Menestral, Figueras. Antonio Bosoms
- El Ampurdanés, 26 de novembre de 1882. Pàg. 3
El 1897, el ministeri d’Hisenda va firmar el contracte de monopoli, per 20 anys, de la fabricació i venda de tot tipus d’explosius, amb la companyia “Unión Española de Explosivos” amb seu a Bilbao. Després de la signatura del contracte, la fàbrica de la Dinamita de Cabanes va tancar definitivament.
- El Ampurdanés, 8 d’agost de 1897. Pàg. 1
A resultes dels tres accidents van morir 17 persones. Amb tot, el seu tancament el 1897 va suposar una pèrdua de llocs de treball per a la comarca.
Durant la Guerra Civil, al paratge de l’entorn de la fàbrica s’hi van construir les pistes del camp d’aviació de Cabanes i encara s’hi pot veure el refugi subterrani, actualment utilitzat com a cisterna. La construcció del camp va començar el juliol de 1937 i va estar en funcionament fins al gener de 1939.
Bibliografia:
- Xemeneia de la fàbrica Dinamita. Patrimoni Gencat
- Cabanes d’Empordà. Breu descripció d’elements patrimonials per terme municipal. Agència Catalana de l’Aigua
- Bernils Mach, Josep M
- Cien años de ciudad (Premio de investigación en los III premios literiarios de la Sociedad Coral Erato – año 1974). Institut d’Estudis Empordanesos
- La fàbrica de dinamita. A: Cabanes. Diputació de Girona : Caixa de Girona, 2001. Pàg. 44-45
- Bosch i Cuenca, Pere. Una explosió tràgica. El PuntAvui, 5/11/2017
- González García, José Maria. La industria de explosivos en España: UEE (1896-1936)
Retroenllaç: Camp d’aviació i hangars | Cabanes - Alt Empordà