Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Escola – s. XXI

Deixa un comentari

El setembre de 1998, Cabanes es va quedar sense escola. El curs vinent, els seus únics sis alumnes haurien de traslladar-se a col·legis de Figueres o de Peralada. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat ho va decidir perquè aquest centre municipal no comptava amb el nombre mínim d’alumnes per classe. A: Assignatura pendent. Ensenyament ha decidit tancar, a partir d’aquest mes de juny, l’escola municipal de Cabanes, per manca d’alumnes (Hora Nova, 23/6/1998).

A partir del 2003, l’Ajuntament comença a treballar per retornar l’escola al poble i el curs 2005/06 Cabanes aconsegueix l’escola i la llar d’infants. El maig de 2005  es porta a terme la preinscripció i es comença amb un grup de P3 i P4, d’onze nens i nenes (9 de P3 i 2 de P4) i un altre de P5 i 1r amb sis nens i nenes (2 de P5 i 4 de 1r), a càrrec de dues mestres, la Neus i la Coral. La l’escola bressol inicia el curs amb 20 inscripcions. També es constitueix l’AMPA que el juliol presenta el seu primer butlletí amb el motiu: “Aixequem les Escoles! Pares i Mares atrafegats hem fet l’AMPA. Ja s’han despertat les escoles de Cabanes!

El setembre de 2008 s’estrena el nou edifici construït sobre l’antiga escola de nenes.

  • Peytaví, Núria. Cabanes calça els nounats. L’Ajuntament dóna una ajuda de cent euros i unes diminutes espardenyes de veta a les parelles que tinguin fills. Hora Nova, 1360, 20/4/2004
  • Bernils, J.M. Els nens tornen a l’escola, a Cabanes. Educació reobrirà el centre de primària al setembre, tancat per manca d’alumnes, i oferirà 15 places de bressolHora Nova, 1419, 5/4/2005
  • L’AMPA de Cabanes comença a preparar la reobertura de les escoles aquest setembre. Hora Nova, 1450, 26/7/2005
  • Cabanes recupera l’escola i inaugura la llar d’infantsHora Nova, 1457, 13/9/2005
  • Torres, Imma. L’ampliació de l’escola de Cabanes, a l’espera que Educació signi un conveni. Hora Nova, 1597, 27/2/2007
  • A l’espera de poder fer una inauguració oficial del nou edifici escolar de Cabanes, ahir l’escola ja va posar-se en funcionamentHora Nova, 1755 (16/9/2008)
  • La nova escola de Cabanes es va inaugurar dissabte amb una jornada de portes obertes dirigida a pares i alumnes amb l’objectiu de donar a conèixer les instal·lacions. També es va obrir l’escola bressol, totalment reparada després de les inundacions del juliol. Hora Nova, 1777 (2/12/2008)

El setembre de 2016, la llar d’infants de Cabanes s’acull al Pla experimental de primer cicle d’educació infantil a les escoles rurals.inauguracio pati

El 26 d’octubre de 2018 va tenir lloc la inauguració del nou pati de l’escola. Després dels parlaments de l’alcalde, la directora de l’escola, un representant dels pares i en Martí i l’Ariana, mestres i alumnes van prendre possessió de l’espai i van gaudir dels inflables i el berenar.  El pati és un espai educatiu, un lloc ideal per estimular la capacitat de jugar i el desenvolupament dels infants. D’ara endavant tots plegats gaudirem d’aquest nou espai!

Web de l’escolaEscola de Cabanes

Bibliografia:

Curs 2007/2008

L’escola va participar al Local MediaPlaying Communities Project amb el projecte “El nostre poble“, un projecte europeu en què van participar nens d’escoles primàries de 9 països. L’objectiu era construir una comunitat educativa, en què els nens aprenguessin jugant i experimentant amb els nous mitjans. El projecte es va realitzar amb la col·laboració de l’artista i fotògrafa Petra Vlasman i les mestres de l’escola.

Cursos 2008/2010

premiX Concurso de experiencias educativas. Iniciativas de las APAS. CEAPA, 2010. 2n premi. + de 100 anys d’escoles a Cabanes. APA del CEIP de Cabanes. Pàg. 19-28

El APA crea y desarrolla un proyecto con el objetivo de recuperar la memoria histórica de las escuelas y el acercamiento de las mismas con el pueblo. Para ello, moviliza a toda la comunidad educativa y a agentes institucionales y sociales a través de numerosos proyectos como la creación de un libro y un documental, talleres de fotografía, exposiciones, entrevistas a los mayores, recuperación de archivos, participación en la radio, etc. en una combinación de historia, creatividad y nuevas tecnologías. Además, el APA a través de su esfuerzo ha logrado la creación de una escuela pública en la zona.

“Más de 100 años de escuelas en Cabanes” ha sido el proyecto con el que la Asociación de Madres y Padres de las Escuelas de Cabanes hemos encadenado una serie de actividades educativas y culturales a lo largo de dos cursos: talleres, exposiciones, conferencias, proyecciones y la realización de un libro y tres documentales sobre la historia de la educación en general y en nuestro pueblo en particular. El proyecto ha sido movido y orquestado por el APA y en él han participado toda la comunidad educativa, el ayuntamiento, las entidades y todo el pueblo de Cabanes.

L’experiència també es va presentar a la Fundació Josep Pallach amb el nom: Escola de Cabanes: Una experiència comunitària «+ de 100 anys d’escoles a Cabanes». Vegeu: AMPA de l’escola de Cabanes

L’exposició “+ de Cent anys d’escoles a Cabanes” es va poder visitar del 14 de juny fins el 2 de juliol de 2009, al Centre Cultural Ribes de Conill.

El llibre “+ de 100 anys d’Escoles a Cabanes” es va presentar al Local social de  Cabanes, el 10 d’abril de 2010 i a la Sala d’Actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG,el 26 de maig del 2010.

presentació llibre

Hi participaren: L’Associació de Mares i Pares de les Escoles de Cabanes • El CEIP de Cabanes • L’Escola Bressol Municipal “Picacanya” • L’Associació Cultural “Els Potamolls” • El Grup de Teatre de Cabanes 125 volts • La Unió Esportiva Cabanes, amb el suport de:
Ajuntament de Cabanes • Comunicació Cultural. Àrea de Cultura i d’Acció Social. Diputació de Girona. • Serveis Territorials de Cultura. Servei d’Atenció als Museus (Girona). Generalitat de Catalunya • Espiral. Entitat de Serveis. Projecte Mediaplaying i la col·laboració de: Col·laboren:
Museu del Joguet de Catalunya (Figueres) • Museu de la Tècnica de l’Empordà (Figueres) • Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) • IMEB Ajuntament de Barcelona

Bibliografia:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.