Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Sardanes i sardanistes

Deixa un comentari

Pep Ventura – Jaume Cristau i BrunetColla sardanista “Dançaires” de Cabanes

Pep Ventura (1817- 1875)

Per les Festes de la Mercè de 1872, Pep Ventura havia estrenat a l’envelat de la plaça Catalunya, de Barcelona la sardana Per tu ploro, amb lletra de Joan Maragall, però inicialment fou una peça poc coneguda a l’Empordà.

Per la festa de Sant Vicenç de l’any 1875, la Cobla d’en Pep va estrenar -a la comarca- la sardana Per tu ploro, interpretada a la tenora pel mateix Pep Ventura.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Vegeu: Bernils i Mach, Josep M. Cabanes. Diputació de Girona, 2001, pàg. 84-85. Informació extreta del llibre:Per tu ploro

  • Coromines, Pere. Vida d’en Pep de la Tenora. Barcelona : Barcino, 1953 (Biblioteca folklòrica Barcino ; 8)
  • En “Domingo” ens explica que un any per Sant Vicens va anar a Cabanes a on tocava En Pep … // … va compondre el «Per tu ploro» sardana d’angoixa, amor i tristesa; l’estrenà a Cabanes…    A: “La conferència de Pere Coromines” La Dansa més Bella, 1/3/1928, pàg. 4-9

Al document: “Ventura, Josep M. (en Pep). Per tu ploro” hi apareix un article sobre Pere Corominas i la “Llegenda de Cabanes” que suposa que la sardana es va estrenar l’any 1875 a la plaça de Cabanes, però també hi consta que Josep  Mainar demostra de manera inequívoca que l’estrena va tenir lloc a Barcelona el 1872.

Es recorda l’anècdota explicada per Josep Joli a Gil Capallera: El  dia 22 de gener de 1875, festa major de Cabanes, Pep Ventura estava a punt d’interpretar, per primera vegada a la comarca, la sardana “Per tu ploro”. Va mirar l’arbre, petit i poc ufanós, que hi havia al mig de la plaça i va comentar “Noi estàs més fotut que jo” i li va dedicar la sardana.

Plaça de Cabanes amb l'arbre de la llibertat

Josep Joli i Blanch, instrumentista de contrabaix i violí i compositor de sardanes, ha format part de les següents formacions musicals: Antiga Pep, de Figueres (1948-1952); Els Verds, de Mataró (1952-1955); Costa Brava, de Palafrugell (cofundador, 1956-1966); Mauné i els seus Dinàmics (cofundador, 1966-1976); Combo Gili, de Perpinyà (1974); Ciutat de Girona (fundador, 1975-1979); Orquestra de Cambra de Girona dirigida per Lluís Albert i membre fundador de la nova Cobla Cadaqués. Ha estat integrant dels grups d’havaneres: Roses canta, Les veus de Besalú i Pescadors de l’Escala i ja jubilat ha col·laborat amb el grup “Calidae”.

Més informació:

Més informació:


Colla sardanista “Dançaires” de Cabanes (1935)
Documents cedits per Pere Serra Colomer

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Sardanes dedicades a Cabanes o a gent de Cabanes

Jaume Cristau i Brunet (Figueres, 1940)

En Jaume Cristau va ser deixeble d’en Mauné i sempre ha dit que la seva primera sardana TERRA I MAR, va ser escrita amb l’ajut del seu mestre de solfeig, Florenci Mauné.

El 2009, Jaume Cristau va compondre la sardana “Els rossinyols de Cabanes” i va fer donació de la partitura a l’Ajuntament de Cabanes. La sardana està dedicada a Ràdio Cabanes i més concretament a en Lluís i la Rosa, llavors els únics encarregats de la gestió i programació.

Els rossinyols de Cabanes

Jaume Cristau volia compondre una sardana dedicada a Cabanes. Un dia, parlant amb Lluís Fabregat, aquest li va explicar que quan acababa el programa del dia i abans de marxar cap a casa acostumava a quedar-se una estona a l’escala de l’edifici escoltant el cant dels rossinyols. Aquell moment en Jaume va decidir quin seria el títol de la sardana: “Els rossinyols de Cabanes“. Tot i que la sardana està dedicada als rossinyols, en Jaume amb aquesta sardana també va voler fer un homenatge a en Lluís i la Rosa, els locutors i “rossinyols” de la Ràdio.

Cobla La Principal de la Bisbal

La sardana té un tiratge de: 35-81-65 i existeix un enregistrament de l’abril de 2011, amb el títol: Recordant els 45 anys del càmping. VII Càmping Botànic Bona Vista, a càrrec de la Cobla Girona

Lluís Fafi. Facebook, 26/1/2020: Festa de Sant Vicenç a Cabanes, primera sardana “Els Rosinyols de Cabanes” del mestre, company i amic Jaume Cristau interpretada per la Cobla La Principal de la Bisbal

Han passat els anys i Ràdio Cabanes s’ha transformat en un referent molt important com a mitjà de comunicació de proximitat. Aprofitant la seva popularitat,  Jaume Cristau es va dir que havia arribat l’hora que l’emissora d’aquest poble i a la vegada de l’Empordà tingués un lloc dins del món de la sardana.

Pels volts del Nadal de 2017, en Jaume va portar la partitura a Ràdio Cabanes com a primer pas d’aquest regal i coincidint amb la festa del 12è aniversari de Ràdio Cabanes (22/4/2018) hem pogut escoltar per primera vegada la peça enregistrada per la Cobla La Principal de La Bisbal i que porta per nom “Ràdio Cabanes …. La Nostra“.

Amb això, el món de la sardana i en especial aquest gran compositor altempordanès fan un homenatge a la Petita de l’Empordà per la seva trajectòria i les hores de programació que dedica a la nostra dansa.

Ràdio Cabanes … La Nostra

La sardana formarà part del nou àlbum de la Cobla La Principal de la Bisbal amb composicions del Mestre Jaume Cristau.

L’arribada d’en Marc

Sardana infantil del mestre Josep Cassú i Serra (Bordils, 1941), amb un tiratge de 35-79-63. Composta el 2014, es va estrenar a Tossa, al Concert Cap d’Any (01/01/2015).
La sardana va ser un dels regals que els avis d’en Marc Palou van fer al seu nét, un nen de Cabanes, per celebrar el seu naixement. El PuntAvui, 27/3/2017.

Aplec de Calella (2016)

El 26 de gener de 2020, dins els actes de la Festa Major de Sant Vicenç, la Cobla de la Principal de la Bisbal va interpretar dues sardanes relacionades amb Cabanes:

    1. Els rossinyols de Cabanes de Jaume Cristau
    2. L’arribada d’en Marc de Josep Cassú.

Més informació:

Recull de premsa:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.