Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Sardanes i sardanistes

Deixa un comentari

Pep Ventura – Jaume Cristau i BrunetColla sardanista “Dançaires” de Cabanes

Pep Ventura (1817- 1875)

Per les Festes de la Mercè de 1872, Pep Ventura havia estrenat a l’envelat de la plaça Catalunya, de Barcelona la sardana Per tu ploro, amb lletra de Joan Maragall, però inicialment fou una peça poc coneguda a l’Empordà.

Per la festa de Sant Vicenç de l’any 1875, la Cobla d’en Pep va estrenar -a la comarca- la sardana Per tu ploro, interpretada a la tenora pel mateix Pep Ventura.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Vegeu: Bernils i Mach, Josep M. Cabanes. Diputació de Girona, 2001, pàg. 84-85. Informació extreta del llibre:Per tu ploro

  • Coromines, Pere. Vida d’en Pep de la Tenora. Barcelona : Barcino, 1953 (Biblioteca folklòrica Barcino ; 8)
  • En “Domingo” ens explica que un any per Sant Vicens va anar a Cabanes a on tocava En Pep … // … va compondre el «Per tu ploro» sardana d’angoixa, amor i tristesa; l’estrenà a Cabanes…    A: “La conferència de Pere Coromines” La Dansa més Bella, 1/3/1928, pàg. 4-9

Al document: “Ventura, Josep M. (en Pep). Per tu ploro” hi apareix un article sobre Pere Corominas i la “Llegenda de Cabanes” que suposa que la sardana es va estrenar l’any 1875 a la plaça de Cabanes, però també hi consta que Josep  Mainar demostra de manera inequívoca que l’estrena va tenir lloc a Barcelona el 1872.

Es recorda l’anècdota explicada per Josep Joli a Gil Capallera: El  dia 22 de gener de 1875, festa major de Cabanes, Pep Ventura estava a punt d’interpretar, per primera vegada a la comarca, la sardana “Per tu ploro”. Va mirar l’arbre, petit i poc ufanós, que hi havia al mig de la plaça i va comentar “Noi estàs més fotut que jo” i li va dedicar la sardana.

Plaça de Cabanes amb l'arbre de la llibertat

Josep Joli i Blanch, instrumentista de contrabaix i violí i compositor de sardanes, ha format part de les següents formacions musicals: Antiga Pep, de Figueres (1948-1952); Els Verds, de Mataró (1952-1955); Costa Brava, de Palafrugell (cofundador, 1956-1966); Mauné i els seus Dinàmics (cofundador, 1966-1976); Combo Gili, de Perpinyà (1974); Ciutat de Girona (fundador, 1975-1979); Orquestra de Cambra de Girona dirigida per Lluís Albert i membre fundador de la nova Cobla Cadaqués. Ha estat integrant dels grups d’havaneres: Roses canta, Les veus de Besalú i Pescadors de l’Escala i ja jubilat ha col·laborat amb el grup “Calidae”.

Més informació:

Més informació:

Colla sardanista “Dançaires” de Cabanes (1935). Documents cedits per Pere Serra Colomer

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Jaume Cristau i Brunet (Figueres, 1940)

En Jaume Cristau va ser deixeble d’en Mauné i sempre ha dit que la seva primera sardana TERRA I MAR, va ser escrita amb l’ajut del seu mestre de solfeig, Florenci Mauné.

El 2009, Jaume Cristau va compondre la sardana “Els rossinyols de Cabanes” i va fer donació de la partitura a l’Ajuntament de Cabanes. La sardana està dedicada a Ràdio Cabanes i més concretament a en Lluís i la Rosa, llavors els únics encarregats de la gestió i programació.

Els rossinyols de Cabanes

Jaume Cristau volia compondre una sardana dedicada a Cabanes. Un dia, parlant amb Lluís Fabregat, aquest li va explicar que quan acababa el programa del dia i abans de marxar cap a casa acostumava a quedar-se una estona a l’escala de l’edifici escoltant el cant dels rossinyols. Aquell moment en Jaume va decidir quin seria el títol de la sardana: “Els rossinyols de Cabanes“. Tot i que la sardana està dedicada als rossinyols, en Jaume amb aquesta sardana també va voler fer un homenatge a en Lluís i la Rosa, els locutors i “rossinyols” de la Ràdio. 

La sardana té un tiratge de: 35-81-65 i existeix un enregistrament de l’abril de 2011, amb el títol: Recordant els 45 anys del càmping. VII Càmping Botànic Bona Vista, a càrrec de la Cobla Girona

Han passat els anys i Ràdio Cabanes s’ha transformat en un referent molt important com a mitjà de comunicació de proximitat. Aprofitant la seva popularitat,  Jaume Cristau es va dir que havia arribat l’hora que l’emissora d’aquest poble i a la vegada de l’Empordà tingués un lloc dins del món de la sardana.

Pels volts del Nadal de 2017, en Jaume va portar la partitura a Ràdio Cabanes com a primer pas d’aquest regal i coincidint amb la festa del 12è aniversari de Ràdio Cabanes (22/4/2018) hem pogut escoltar per primera vegada la peça enregistrada per la Cobla La Principal de La Bisbal i que porta per nom “Ràdio Cabanes …. La Nostra“.

Amb això, el món de la sardana i en especial aquest gran compositor altempordanès fan un homenatge a la Petita de l’Empordà per la seva trajectòria i les hores de programació que dedica a la nostra dansa.

Ràdio Cabanes … La Nostra

La sardana formarà part del nou àlbum de la Cobla La Principal de la Bisbal amb composicions del Mestre Jaume Cristau.

Més informació:

Recull de premsa:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.