Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Veterinaris

Deixa un comentari

Ferran Boix

Cabanes, 1936
Ferran Boix

1903. Al Ple del 7 d’agost el veterinari i llavors regidor, Francesc Tuébols Bigas, és nomenat inspector de carns interí per tal de fer el control sanitari de la carn que es venia a les botigues del poble.

1914. Francesc Tuébols Bigas va ser nomenat veterinari interí, amb un sou anual de 100 pessetes, al Ple del dia 20 de desembre de 1914.

1925. Al Ple Municipal del dia 14 de gener s’informa de la defunció del veterinari municipal i inspector d’higiene i sanitat i dipositari municipal Francesc Tuébols Bigas (el 1924, tenia 61 anys i vivia al carrer 2 de maig). Per proveir la plaça la corporació té dos candidats: Narcís Colls Pi, proposat per l’alcalde, i Pere Pujol Bigas, presentat per Isidre Porterias. A la sessió de l’endemà s’elegeix provisionalment a Narcís Colls Pi com a veterinari i inspector de carns i d’higiene pecuària, per haver presentat unes condicions més avantatjoses. El seu sou seria de 300 pessetes anuals, sense cobrar les guies de Sanitat.

1926. Al Ple de l’1 d’agost de 1926 el consistori rebutja l’agregació al districte de Peralada. Demanen un veterinari resident a Figueres ja que les comunicacions són millors amb Figueres que amb Peralada. Es comenta que des de la defunció del Sr. Tuébols actua el Sr Colls, que n’estan molt contents i no volen canviar i demanen mancomunar-se amb el Far i Vilatenim. Narcís Coll va continuar sent veterinari de Cabanes fins al setembre de 1930.

1930. Joan Carbó Carbó. Veterinari de Peralada i de Cabanes. El 1930 Joan Carbó va passar a viure a Cabanes i Narcís Colls va presentar la dimissió del càrrec per considerar que el Sr. Carbó podria complir millor les tasques de Veterinari i Inspector de carns i Higiene i Sanitat pecuària. (Acta del 27/9/1930)

Terminada la guerra civil española, el 7 de diciembre de 1940, se disolvió la “Mutua Veterinaria Gironina”, que pasó a integrarse en el organismo de Previsión del Colegio Oficial de Veterinarios de Gerona, cuya Comisión gestora estaba formada por: Presidente Juan Carbó Carbó. A: Roca i Torras, Jaume. Historia de la veterinaria en Cataluña (1400-1980)

1932. El Ple del 20 de febrer de 1932 va declarar vacant la plaça de Veterinari, Inspector de Carns i Higiene i Sanitat Pecuària amb el compromís de proveir-la en propietat. L’aspirant havia de residir a Cabanes.

1936. A l’acta municipal del 30 d’agost de 1936 hi diu … Vist que el Metge i el Veterinari titulars d’aquest Municipi Srs. Ramon Campmany Coll i Joan Carbó han abandonat llurs càrrecs, ignorant-se el seu actual parador, s’acorda declarar-los cessants, amb pèrdua de tots els drets … es nomena amb caràcter interí pel càrrec de Metge titular a … Joan Brusés Majó i pel de Veterinari titular, també amb caràcter interí al veí de Peralada … Pere Pujol Bigas. En aquesta mateixa acta Ferran Boix i Vallicrosa, de Peralada.va ser nomenat Auxiliar de Veterinari, devent prestar els seus serveis amb caràcter gratuït. Més endavant, Ferran Boix va ser veterinari titular de Cabanes. Documents:

  • AHG170-326-T2-1290 Fitxa personal de Ferran Boix Vallicrosa Data(es) 1954-1975 [PROFESSIÓ]: Veterinari [MUNICIPI(S)]: Sant Climent Sescebes, Peralada, Cabanes [VOLUM I SUPORT]: Tres fitxes [SIGNATURA TOPOGRÀFICA]: AHG. Fons Delegació Provincial de Girona del Ministeri de Sanitat, 400

Veterinaris nascuts a Cabanes: Josep Llombart Llensa (Cabanes, 1910-?,1991)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.