Cabanes – Alt Empordà

retalls d'història

Segells i escut de Cabanes

Deixa un comentari

segells CabanesA: Colección de sellos de los ayuntamientos de los pueblos de la provincia de Gerona
(Biblioteca del Palau de Peralada)

En un document signat, el 18 de setembre de 1876, per Jaume Palliser, alcalde de Cabanes, a requeriment d’una circular del Governador Civil,  s’hi descriuen els diferents segells que s’han utilitzat al poble.

A: Colección sellos de tinta. Cabanas (Gerona)
Archivo Histórico Nacional, SIGIL-TINTA_GERONA,6,N.33

El 1727, l’Ajuntament tenia un segell en forma de rectangle vertical amb la part superior ovalada, dins el qual hi ha una mena d’edifici que tant pot ser un castell, com una torre o una església. A cada costat hi havia uns altres edificis més petits de forma triangular que devien representar dues cabanes. L’edifici central estava sobre dues ratlles i a sota hi havia la paraula CABANAZ en una sola línia.

Entre 1829 i 1847, s’usava un segell semblant a l’anterior però ara l’edifici central representa una torre coronada per un triangle i  els tres edificis estan sobre una ratlla. Sota els tres edificis hi ha una faixa i a sota la paraula CABA/NAS en dues ratlles. Segurament es correspon amb la imatge inferior.

Segell antic1.- Aquest és el segell més antic que es coneix i s’ignora el seu origen. No s’utilitza des del 1850. Hi és representat el nom del poble de Cabanes amb el rec del molí que el travessa, les campanes i l’antiga torre. S’ignora si els punts que envolten el segell només són decoratius o tenen algun significat especial. Entre 1860 i 1877, l’Ajuntament utilitzà un segell ovalat horitzontal amb un castell acompanyat de dues cabanes i a sobre dues faixes, de les quals una sembla un riu.segell 3

2.- Aquest era el segell propi de l’alcaldia. Es va utilitzar fins a principis de setembre de 1876. Hi consta el nom de “Alcaldia Constitucional de Cabanas” i les armes d’Espanya, però hi falten la corona i el “toisón de oro” que es van esborrar en motiu de la revolució de l’any 1868. El sub-governador civil va manar que se’n fés un de nou.

Escut 2

3.- Data de principis de setembre de 1876. Conté la llegenda  “Alcaldia Constitucional de Cabanas” i l’escut de les armes d’Espanya. Aquest segell va substituir l’anterior perquè en temps de la revolució s’havien fet malbé les imatges de la corona i el “toisón de oro” i el sub-governador civil va manar que se’n fés un de nou.segell 4

4.- Segell propi de l’Ajuntament creat pels volts del 1850. S’hi veu el nom de “Ayuntamiento Constitucional de Cabanas” i les imatges del rec, les campanes i la torre. És un dels segells que van substituir al més antic.
Segell 19345.- Aquest segell apareix a les actes municipals, des de les primeres setmanes de l’any 1934 fins a principis del 1936. Consta de la corona mural pròpia dels pobles i la llegenda “Ajuntament Republicà-Cabanes”Segell 1936

6.- Segell que rubrica les actes municipals des del febrer de 1936. Desapareix la corona i al seu lloc hi ha l’escut d’Espanya, amb la llegenda “Ajuntament de Cabanes.”

segell Ajuntament7.- Segell de l’Ajuntament, utilitzat després de la Guerra Civil. Porta la llegenda: “Ayuntamiento Nacional – Cabanas” i l’escut d’Espanya

Escut de Cabanes
Emblema que, des de fa anys, utilitza l’Ajuntament de Cabanes, tot i que la Generalitat de Catalunya s’ha negat a oficialitzar-lo, ja que no segueix les mínimes regles heràldiques exigibles. Està basat en un escut gravat en pedra a l’edifici de l’Ajuntament. Representa la torre i dues campanes.escut11

L’1 de juny de 1984, l’Ajuntament acordà demanar a la Direcció General d’Administració Local un informe sobre el seu escut municipal. El 24 de juliol de 1984, Armand de Fluvià i Escorsa signà l’estudi històric i descriptiu de l’escut d’armes de Cabanes i el 6 de novembre de 1984 la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans dictaminava favorablement el projecte d’escut de Cabanes amb aquesta descripció. Escut: d’argent, un castell obert de sinople entre dos rius en forma de dues faixes ondades d’atzur, una al cap i l’altra a la punta, acompanyat de dues cabanes de sinople, una a cada costat. Per timbre una corona mural de poble.

escutDurant el mandat municipal dels anys 2011-2015, es va crear un nou escut en forma de rombe on, a més de les campanes i la torre, s’hi veuen representats el dos rius que travessen el terme municipal, la Muga i el Llobregat. S’utilitza com a anagrama dels impresos municipals i a la web.

Nou escut

Escut oficial, 2016

El dia 16 d’abril de 2015, el Ple de l’Ajuntament de Cabanes va acordar iniciar l’expedient d’adopció de l’escut heràldic del municipi.

Després de superar els tràmits reglamentaris, el 22 de febrer de 2016, l’Institut d’Estudis Catalans va emetre un informe favorable sobre la proposta d’escut aprovada per l’Ajuntament, ja que és l’adequació, a la normativa heràldica, dels senyals que el municipi ha utilitzat des del segle XVIII. A la proposta hi figuren un castell, que representa l’antic castell del municipi del qual només en resta una torre rodona, dues cabanes, senyals parlants en referència al nom del municipi i dues faixes ondades, que simbolitzen el pas dels rius Muga i Llobregat d’Empordà pel poble

El 29 de març de 2016, Montserrat Mundi i Mas, signava la Resolució GAH/913/2016, per la qual es dóna conformitat a l’adopció de l’escut heràldic del nostre municipi organitzat de la manera següent:

Escut caironat: d’argent, un castell obert de sinople entre dos rius en forma de dues faixes ondades d’atzur, una al cap i l’altra a la punta, acostat de dues cabanes de sinople.
Per timbre, una corona de poble.

Des del moment de la publicació d’aquesta Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Núm. 7097 – 12.4.2016) l’escut del municipi de Cabanes està inscrit al Registre del sector públic local de Catalunya del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

Escuts no oficials

El 1979, l’editorial ART-3 va publicar “Els pobles de l’Alt Empordà” de Montserrat Vayreda en forma de fascicles. A la carpeta dedicada a Cabanes hi havia un escut que el 1982 també va utilitzar la Penya Filatèlica de Vilanova i la Geltrú quan va editar uns sobres amb escuts heràldics dels municipis de Catalunya, amb un tiratge limitat i numerat. El 2018 encara es podia trobar a todocoleccion.net [72144] . CABANES (Gerona) – 144 ALT EMPORDÁ – ESCUTS HERÁLDICS (Escudos Heráldicos). Penya Filatélica Vilanova i la Geltrú, 17×9.5. Sobre. Filatelia. Excelente Escuts Heráldics dels Pobles de Catalunya (Escudos Heráldicos de los Pueblos de Cataluña) con doble matasellos. Penya Filatélica Vilanova i la Geltrú/ Edición de 200 ejemplares numerados, aquí el nº 183/ A

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.